August 20, 2018

Δεν της άρεσαν ποτέ οι Δευτέρες..!

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου το 1962 στο San Diego της Καλιφόρνια. Οι γονείς της χώρισαν το 1972 όταν η ίδια ήταν σε ηλικία 10 χρονών. Μετά το διαζύγιο έμεινε με τον πατέρα της σε ένα σπίτι στη συνοικία San Carlos του San Diego, το οποίο δεν είχε ούτε καν τα απαραίτητα, δεν υπήρχαν έπιπλα, ούτε φαγητό, ενώ πατέρας και κόρη μοιράζονταν ένα μονό στρώμα στο πάτωμα που βρίσκονταν άδεια μπουκάλια μπύρας.

Η Brenda Ann Spencer ήταν μια όμορφη μικροκαμωμένη κοπέλα με μακριά κόκκινα μαλλιά. Είχε καλλιτεχνική ματιά και ήταν εξαιρετική φωτογράφος που είχε διακριθεί σε σχετικούς διαγωνισμούς. Παρόλο που ήταν έξυπνη αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής στο σχολείο και τελικά στάλθηκε σε ειδικό σχολείο για προβληματικά παιδιά. Είχε δηλώσει σε συμμαθητές της την απέχθεια της προς αστυνομικούς και πως μια μέρα με οποιοδήποτε τίμημα θα έκανε κάτι που θα την έφερνε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Η διαταραγμένη παιδική ηλικία συνεχίστηκε και στην εφηβεία της καθώς το 1978 το σχολείο στο οποίο φοιτούσε ενημέρωσε τους γονείς της πως παρουσιάζει αυτοκτονικές τάσεις. Μια ψυχιατρική εξέταση λίγο αργότερα έδειξε πως θα πρέπει να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική γεγονός για το οποίο ο πατέρας της Wallace, δεν έδωσε την συγκατάθεσή του. Αντιθέτως αποφάσισε τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους να χαρίσει στην κόρη του ένα ημιαυτόματο όπλο. Αργότερα η Brenda θα δηλώσει: «Του ζήτησα ένα ραδιόφωνο κι αυτός μου έφερε όπλο. Ένοιωσα πως ήθελε να σκοτωθώ».

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου του 1979, η δεκαεξάχρονη έφηβη πήρε το όπλο της και άρχισε να πυροβολεί από το παράθυρό της τους μαθητές του δημοτικού σχολείου που βρισκόταν απέναντι από το σπίτι της, Cleveland Elementary School. Τραυματίστηκαν 8 παιδιά, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και η Brenda έριξε συνολικά 300 σφαίρες!

Στη διάρκεια παραμονής της στο σπίτι από το οποίο δεν έβγαινε με τίποτα, συνομίλησε τηλεφωνικά με δημοσιοφράφους που όταν την ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό, απάντησε: «Δε μου αρέσουν οι Δευτέρες! Αυτό ζωντάνεψε, λίγο, τη μέρα». Το κορίτσι βγήκε τελικά το απόγευμα από το σπίτι της, παραδόθηκε στους αστυνομικούς και επειδή ήδη από τον προηγούμενο χρόνο είχε ψηφιστεί στην Αμερική πως αν πρόκειται για φόνο, παιδιά ηλικίας 13 ετών και πάνω θα ήταν δυνατό να δικάζονται σε δικαστήρια ενηλίκων και θα αντιμετώπιζαν τις ίδιες ποινές, η Brenda Ann Spencer καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση εώς ισόβια. Μετά από 4 αποτυχημένες ακροάσεις για αναστολή εξακολουθεί να εκτίει την απροσδιόριστη ποινή της.

 

Από την υπόθεση της Brenda Spencer, εμπνέυστηκε ο Bob Geldof το τραγούδι “I don’t Like Mondays”, που κυκλοφόρησε με το συγκρότημα του, The Boomtown Rats, το καλοκαίρι του 1979 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Brenda έγραψε στον Geldof από τη φυλακή, πως τον ευχαριστεί που την έκανε διάσημη, ενώ ο ίδιος είχε μάθει την ιστορία της ενώ βρισκόταν σε μια συναυλία στο San Diego και η Spencer ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες και πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.